Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ryby lepsze od warzyw

04 października 1996 | Nauka i Technika | ZW

Ryby lepsze od warzyw

Jedzenie ryb lepiej chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca, aniżeli dieta wegetariańska. Sugerują to obserwacje, jakie specjaliści włoscy z Uniwersytetu w Padwie przeprowadzili wśród mieszkańców Tanzanii. Jak piszą na łamach czasopisma "Lancet", mieszkańcy jednej z wiosek nadmorskich, którzy jedli dużo ryb mieli niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, niż ludność z innych rejonów, odżywiająca się warzywami i owocami. Na ochronną rolę ryb morskich epidemiolodzy zwrócili uwagę już przed laty, podczas badań Eskimosów w Grenlandii, którzy rzadziej chorują na serce. Jak się okazało, zjadają oni dziennie przeciętnie 400 g mięsa ryb, fok i wielorybów, które zawiera duże ilości korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych N-3.

Z. W.

Brak okładki

Wydanie: 877

Spis treści
Zamów abonament