Ryby lepsze od warzyw
Ryby lepsze od warzyw
Jedzenie ryb lepiej chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca, aniżeli dieta wegetariańska. Sugerują to obserwacje, jakie specjaliści włoscy z Uniwersytetu w Padwie przeprowadzili wśród mieszkańców Tanzanii. Jak piszą na łamach czasopisma "Lancet", mieszkańcy jednej z wiosek nadmorskich, którzy jedli dużo ryb mieli niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, niż ludność z innych rejonów, odżywiająca się warzywami i owocami. Na ochronną rolę ryb morskich epidemiolodzy zwrócili uwagę już przed laty, podczas badań Eskimosów w Grenlandii, którzy rzadziej chorują na serce. Jak się okazało, zjadają oni dziennie przeciętnie 400 g mięsa ryb, fok i wielorybów, które zawiera duże ilości korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych N-3.
Z. W.