Rynek poprawił sylwetkę Polaka
Rozbieżności w ocenie spożycia żywności
Rynek poprawił sylwetkę Polaka
Dane na temat faktycznego spożycia żywności w Polsce są rozbieżne. Wedle jednych szacunków na statystycznego Polaka przypada około 3360 kcal na osobę dziennie, z kolei z innych badań wynika, że w przeliczeniu na energię spożycie żywności w Polsce waha się od 2006 kcal na osobę dziennie w rodzinach bezrobotnych do 3040 kcal w rodzinach emerytów i rencistów. Różnica w ocenie spożycia żywności w Polsce wynika z tego, że w pierwszym przypadku liczy się potencjalne spożycie dostępnej na rynku żywności, obliczone na podstawie tzw. bilansów żywnościowych, w drugim zaś -- ocena spożycia wynika z badań budżetów gospodarstw domowych, czyli jest jakby bardziej miarodajna. Ale okazuje się, że i ta ocena jest ułomna, gdyż w ogóle nie bierze ona pod uwagę spożycia zbiorowego (w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta