Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rynek poprawił sylwetkę Polaka

05 grudnia 1996 | Ekonomia | ES

Rozbieżności w ocenie spożycia żywności

Rynek poprawił sylwetkę Polaka

Dane na temat faktycznego spożycia żywności w Polsce są rozbieżne. Wedle jednych szacunków na statystycznego Polaka przypada około 3360 kcal na osobę dziennie, z kolei z innych badań wynika, że w przeliczeniu na energię spożycie żywności w Polsce waha się od 2006 kcal na osobę dziennie w rodzinach bezrobotnych do 3040 kcal w rodzinach emerytów i rencistów. Różnica w ocenie spożycia żywności w Polsce wynika z tego, że w pierwszym przypadku liczy się potencjalne spożycie dostępnej na rynku żywności, obliczone na podstawie tzw. bilansów żywnościowych, w drugim zaś -- ocena spożycia wynika z badań budżetów gospodarstw domowych, czyli jest jakby bardziej miarodajna. Ale okazuje się, że i ta ocena jest ułomna, gdyż w ogóle nie bierze ona pod uwagę spożycia zbiorowego (w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 931

Spis treści

Kultura

Zamów abonament