Słona cena słodyczy
Pułapki przysmaczania
Słona cena słodyczy
Lubimy jeść nie tylko to co słodkie, ale i słone. Cukier i sól eksperci od żywienia na całym świecie uznali za najbardziej szkodliwe substancje w diecie człowieka.
W Polsce spożycie cukru "na żołądek" statystycznego mieszkańca wynosi rocznie ok 40 kilogramów. Jest to ponad 20 łyżeczek dziennie. Są też dzieci, które zjadają więcej cukru rocznie niż wynosi waga ich ciała.
Przesadzamy także z solą. Statystyczny dorosły Polak spożywa dziennie ok. 17 gsodu, głównie w postaci soli kuchennej. Jest to trzykrotnie więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.
Przesalają głównie panowie
1/ 3 ilości spożywanego w Polsce sodu to sól dodawana podczas przemysłowego przetwarzania żywności (głównie chlorek sodu) , tylko 10 proc. -- to naturalna zawartość sodu jako składnika mineralnego żywności, całą resztę -- sami dodajemy do jedzenia jako sól kuchenną podczas przygotowywania potraw i już na stole. Pełne zredukowanie dodatku soli podczas przemysłowego przetwarzania żywności nie jest możliwe, jako że pełni ona ważną rolę higieniczną (ogranicza rozwój mikroflory) oraz technologiczną. W tej sytuacji można tylko -- i należy -- ograniczyć konsumpcję takiej właśnie gotowej już żywności. Stosunkowo najłatwiej jest natomiast zmniejszyć zużycie soli...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)