Apteka żywności
Ludzie spożywający mięso żyją o 20 proc. krócej i częściej chorują. Wegetarianie nie tylko rzadziej chorują, ale i dłużej żyją. Dowodzą tego badania specjalistów brytyjskich i nowozelandzkich przeprowadzone na największej jak dotychczas grupie ponad 11 tys. osób. Powinni wziąć to sobie do serca Polacy, którzy uwielbiają uprawiać w ogródkach marchew i sałatę, ale na talerzach wciąż przeważa kiełbasa i schabowy.
Jedzmy dużo warzyw i owoców, a jedynie umiarkowane ilości ryb oraz sera; mało wołowiny i wieprzowiny, za to więcej drobiu. Do smażenia używajmy oleju z oliwek lub rzepakowego.
Epidemiolodzy Instytutu Higieny i Medycyny Tropikalnej w Londynie prowadzili obserwacje przez 12 lat. Objęli nimi 6 tys. wegetarian oraz grupę porównawczą 5 tys. "pożeraczy mięsa", których regularnie poddawano badaniom kontrolnym. Wykazały one to, co wiele osób instynktownie wyczuwało już od dawna: przemysł mięsny zabija nie tylko zwierzęta, ale i ludzi. Zdaniem epidemiologów świadczą o tym wyniki badań, jakie w 1994 r. opublikowali na łamach "British Medical Journal"
Sposób na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
