Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Apteka żywności

05 czerwca 1997 | Magazyn | ZW
źródło: Nieznane

APTEKA ŻYWNOŚCI

Ludzie spożywający mięso żyją o 20 proc. krócej i częściej chorują. Wegetarianie nie tylko rzadziej chorują, ale i dłużej żyją. Dowodzą tego badania specjalistów brytyjskich i nowozelandzkich przeprowadzone na największej jak dotychczas grupie ponad 11 tys. osób. Powinni wziąć to sobie do serca Polacy, którzy uwielbiają uprawiać w ogródkach marchew i sałatę, ale na talerzach wciąż przeważa kiełbasa i schabowy.

Jedzmy dużo warzyw i owoców, a jedynie umiarkowane ilości ryb oraz sera; mało wołowiny i wieprzowiny, za to więcej drobiu. Do smażenia używajmy oleju z oliwek lub rzepakowego.

Epidemiolodzy Instytutu Higieny i Medycyny Tropikalnej w Londynie prowadzili obserwacje przez 12 lat. Objęli nimi 6 tys. wegetarian oraz grupę porównawczą 5 tys. "pożeraczy mięsa", których regularnie poddawano badaniom kontrolnym. Wykazały one to, co wiele osób instynktownie wyczuwało już od dawna: przemysł mięsny zabija nie tylko zwierzęta, ale i ludzi. Zdaniem epidemiologów świadczą o tym wyniki badań, jakie w 1994 r. opublikowali na łamach "British Medical Journal"

Sposób na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1092

Zamów abonament