Przyszłość cukrowni -- monopol czy oligopole
Przyszłość cukrowni -- monopol czy oligopole
W branży cukrowniczej roi się od paradoksów. Koszty produkcji polskiego cukru są dwa razy niższe od kosztów wytwarzania tego produktu w krajach EWG, mimo to polski cukier nie jest na rynku światowym konkurencyjny. Produkcją cukru zajmuje się w Polsce aż 78 samodzielnych cukrowni, ale samodzielność ta jest czysto teoretyczna.
Najniższe koszty produkcji mają cukrownie najmniejsze i najstarsze, które w zasadzie powinny ulec likwidacji. One również dysponują na ogół dostatkiem surowca, podczas gdy w cukrowniach najnowocześniejszych i największych kampania cukrownicza trwa niekiedy niespełna 40 dni. Po najniższych cenach sprzedają cukier nie te cukrownie, które go najtaniej produkują, ale te, którym brakuje pieniędzy z powodu. .. wysokich kosztów produkcji. Podczas gdy ceny większości produktów szybko ostatnio rosły, ceny cukru nie tylko nie rosły, ale nawet spadały. By wreszcie, jak ostatnio, odbić się od dna i poszybować w ciągu dwóch-trzech dni o kilkadziesiąt proc. w górę. Nie służy ta huśtawka nikomu. Ani plantatorom, ani cukrownikom, ani wreszcie konsumentom. Na tym tle zrodził się pomysł uregulowania rynku cukru.
Ministerialny projekt
Ministerstwo Rolnictwa proponuje ustawę "O produkcji i obrocie cukrem", w której zapisano by...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)