Jedzenie ryb morskich jest bezpieczne
Jedzenie ryb morskich jest bezpieczne
Ludzie, którzy obawiali się jeść większe ilości ryb morskich ze względu na ich skażenie rtęcią, mogą bez obaw urozmaicać swą dietę. Pismo Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego "JAMA" informuje, że najnowsze badania nie potwierdzają, by ich spożycie stwarzało jakieś zagrożenie dla zdrowia. -- Ryby morskie mogą jeść zarówno dorośli, jak idzieci, anawet kobiety w ciąży -- podkreśla Philip Davidson z Uniwersytetu Rochester. Uczony powołuje się na badania mieszkańców Seszeli na Oceanie Indyjskim, znanych zwyjątkowo dużej konsumpcji ryb: średnio jedzą je dwa razy dziennie -- dziesięciokrotnie więcej niż w Europie Zachodniej i USA (jeszcze więcej niż w Polsce) . Zbyt duże stężenie rtęci worganizmie może zaburzyć rozwój umysłowy udzieci, ale wbadaniach tego nie stwierdzono. Davidson przekonuje, że korzyści zdrowotne, jakie daje częste spożywanie ryb, są znacznie większe niż ewentualne zagrożenie. Jego