Dlaczego krewetka przegrywa ze schabowym
Dlaczego krewetka przegrywa ze schabowym
Owoce morza pojawiły się u nas najpierw w drogich hotelach i restauracjach, w których przebywali goście z różnych stron świata. Często, jak np. w hotelu Bristol, owa nowość menu była związana z osobą szefa kuchni, który miał zagraniczną praktykę lub też pochodził z kraju, gdzie jada się morskie przysmaki od dawien dawna.
- Coraz większy jest w Polsce popyt na egzotyczne dania. Polacy podróżują obecnie po całym świecie i we własnym kraju chętnie przypominają sobie smak potraw innych narodów. W efekcie, Polska od kilku lat stała się atrakcyjnym rynkiem pracy także dla kucharzy. I pojawili się u nas specjaliści m.in. przyrządzania owoców morza, które są coraz częściej zamawiane przez restauracje - twierdzą zgodnie szefowie firm rozprowadzających morski towar.
Dania kuchni chińskiej i wietnamskiej przygotowują liczne restauracyjki zlokalizowane przy głównych ulicach miast. Owoce morza są coraz częściej głównym składnikiem pizzy, której sprzedaż wzrasta corocznie o ok. 40 proc.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta