O stole przy stole
O stole przy stole
Juliusz Kossak, "Wesele krakowskie jedzie".
Wielu ludzi wędruje od stołu do szpitala, a Krystyna Bockenheim przeniosła się ze szpitala do stołu. Pracowite życie poświęciła służbie zdrowia jako wrocławski lekarz i dopiero na emeryturze miała możność zająć się swoją pasją i napisać książkę, która, śmiem twierdzić, wejdzie na stałe do kanonu polskiej literatury gastronomicznej. Komu się wydaje, że chodzi o przepisy kulinarne, ten jest w grubym błędzie.
Anthelme Brillat-Savarin, Francuz, napisał w XVIII wieku słynne dzieło "Fizjologia smaku", będąc już na emeryturze. Życie spędził jako prawnik i polityk, a jednak do historii literatury wszedł kuchennymi - dosłownie! - schodami, został najsłynniejszym klasykiem gastronomii. A teraz historia powtarza się, tym razem w Polsce.
"Przy polskim stole" jest książką bez zarzutu pod względem edytorskim, ale też smakowitą co do treści. Jej zawartość przyprawiona jest obficie sosem historycznym. Pływają w nim takie dania, jak: jadłospis piastowski, korzenne uczty szlacheckie, przaśne i zdrowe jadło chłopskie, kredens mieszczański, przepisy Ćwierczakiewiczowej, sarmacki Bachus, polskie święta, zapomniane...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta