Judasz, Diabeł i Nagła Śmierć
BELGIA
Powrót do piwnego średniowiecza
Judasz, Diabeł i Nagła Śmierć
Belgowie, zaliczający się do największych i najwytrawniejszych piwoszy na świecie, odstawiają pełne jasne i sięgają po szlachetne piwa klasztorne, mocne, o przedłużonej fermentacji, warzone według starych receptur. Dla turystów piwo z opactw Tongeren oraz Grimbergen jest odkryciem i pochwałą wielkiego kunsztu zakonników piwowarów. Najlepsze gatunki klasztornego piwa pochodzą z początku XII wieku.
Jeszcze kilkanaście lat temu kilka ogromnych browarów produkujących Stella Artois, Jupilera, Palm, Maesi Lamot, przysłaniało swoimi reklamami większość piwiarni. Od kilku lat pojawia się na nich coraz więcej reklam różnych gatunków piwa klasztornego. Zakonnicy premonstrateńscy warzenie piwa w opactwie Grimbergen rozpoczęli w 1128 roku. Z łacińską sentencją "ordet nec consumitur" produkują jasne blonde o zawartości 7 proc. alkoholu i ciemne tripel (po flamandzku) , a triple (po francusku) , z zawartością 9 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)