Żywność skuteczniejsza od leków
Produkty wzbogacone w składniki pokarmowe - nowy hit przemysłu spożywczego
Żywność skuteczniejsza od leków
RYS. MAREK KONECKI
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Po modzie na odchudzanie i bardziej starannie dobraną dietę nowe oblicze przybiera zainteresowanie zdrowym odżywianiem. Oprócz produktów o niskiej zawartości tłuszczu, pozbawionych cukru i cholesterolu, przemysł spożywczy coraz częściej oferuje wyroby będące czymś pośrednim między żywnością i lekami. Pierwsze tego rodzaju produkty, zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, trafiły niedawno do Polski - po zdobyciu rynków USA, Japonii oraz Europy Zachodniej.
Nie ma jeszcze jednolitej definicji dla tej nowej kategorii żywności - brakuje zarówno ustaleń naukowych, jak i prawnych. Przyjęte na całym świecie określenie "Functional Food" brzmi obco i jest mało zrozumiałe. Niewiele wyjaśnia też pojęcie "Nutraceuticals" (nutraceutyki), będące próbą połączenie dwóch słów: nutrition (żywność) oraz farmaceutical (farmaceutyki). Amatorzy zdrowej żywności w wielu krajach szybko jednak zorientowali się, jakie są jej zalety: w Stanach Zjednoczonych nowego typu soki, napoje mleczne oraz m?sli stanowią już jedną czwartą rynku tzw. zdrowej żywności. Na naszym kontynencie ich sprzedaż jest dwukrotnie mniejsza, ale ostatnio...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta