Grona z Pompei
Rozlewanie wina do amfor, jak 2000 lat temu
Grona z Pompei
KRZYSZTOF KOWALSKI
"Winoroślą Wezuwiusz cały był pokryty, pełnymi tam z winogron sok płynął koryty" - pisał w jednym z epigramów Marcyalis. W 79 roku n.e., gdy wybuch Wezuwiusza zniszczył Pompeję i Herculanum, wulkaniczny popiół zakonserwował nie tylko ludzkie ciała i sprzęty, ale także pestki winogron. Zespół botaników z Sycylijskiego Instytutu Winorośli i Wina, pod kierunkiem enologa Giacomo Tachisa, rozszyfrował kod genetyczny tych winogron. Ten szczep nazwano "grillo". Po wieloletnich badaniach udało się zreprodukować krzewy zbliżone do tych, z jakich pochodziły zwęglone pestki.
Starożytność teraźniejsza
W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta