Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Prymusi branży spożywczej

23 sierpnia 1994 | Ekonomia | LO

Kondycja przemysłu tłuszczowego

Prymusi branży spożywczej

Konsumenci zdecydowanie preferują tłuszcze roślinne. Świadczy o tym spadek spożycia masła z 6, 2 kg w 1992 r. do 5, 4 kg w 1993 r. , przy jednoczesnym wzroście konsumpcji margaryny z 4, 1 kg do 4, 2 kg i pozostałych tłuszczów roślinnych odpowiednio -- z 5, 3 kg do 6, 4 kg. Tendencja ta trwa i dotyczy wszystkich grup społeczno-zawodowych. Sprzyja to rozwojowi samego przemysłu olejowego. Ma on obecnie najlepszą kondycję w branży spożywczo-rolnej i utrzyma ją najprawdopodobniej przez najbliższe kilka lat.

Poziom produkcji

Krajowa produkcja tłuszczów roślinnych w 1992 r. zwiększyła się o 21, 5 proc. , a w 1993 r. -- o dalsze 15 proc. i osiągnęła poziom 408 tys. ton. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w br. poziom wytwarzania tych tłuszczów przekroczy 440 tys. ton, a margaryn -- 300 tys. ton. Wyliczenia te opiera na zarysowujących się tendencjach rynkowych w pierwszym kwartale br. , jak i na wynikach produkcji z tego okresu. Produkcja tłuszczów roślinnych przekroczyła w nim 118 tys. ton.

Poziom wytwarzania osiągnięty w pierwszych trzech miesiącach br. jest najwyższy od 1990 r. Dla porównania: w 1990 r. osiągnięto 61, 4 tys. ton, 1991 r. -- 75, 9 tys. ton, 1992 r. -- 81, 8 tys. ton, 1993 r. -- 96, 4 tys. ton. Potwierdza to rosnący popyt...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 251

Spis treści
Zamów abonament