Prymusi branży spożywczej
Kondycja przemysłu tłuszczowego
Prymusi branży spożywczej
Konsumenci zdecydowanie preferują tłuszcze roślinne. Świadczy o tym spadek spożycia masła z 6, 2 kg w 1992 r. do 5, 4 kg w 1993 r. , przy jednoczesnym wzroście konsumpcji margaryny z 4, 1 kg do 4, 2 kg i pozostałych tłuszczów roślinnych odpowiednio -- z 5, 3 kg do 6, 4 kg. Tendencja ta trwa i dotyczy wszystkich grup społeczno-zawodowych. Sprzyja to rozwojowi samego przemysłu olejowego. Ma on obecnie najlepszą kondycję w branży spożywczo-rolnej i utrzyma ją najprawdopodobniej przez najbliższe kilka lat.
Poziom produkcji
Krajowa produkcja tłuszczów roślinnych w 1992 r. zwiększyła się o 21, 5 proc. , a w 1993 r. -- o dalsze 15 proc. i osiągnęła poziom 408 tys. ton. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w br. poziom wytwarzania tych tłuszczów przekroczy 440 tys. ton, a margaryn -- 300 tys. ton. Wyliczenia te opiera na zarysowujących się tendencjach rynkowych w pierwszym kwartale br. , jak i na wynikach produkcji z tego okresu. Produkcja tłuszczów roślinnych przekroczyła w nim 118 tys. ton.
Poziom wytwarzania osiągnięty w pierwszych trzech miesiącach br. jest najwyższy od 1990 r. Dla porównania: w 1990 r. osiągnięto 61, 4 tys. ton, 1991 r. -- 75, 9 tys. ton, 1992 r. -- 81, 8 tys. ton, 1993 r. -- 96, 4 tys. ton. Potwierdza to rosnący popyt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)