Manipulacje w żywności
Sprzeczne wyniki badań, rozbieżne opinie naukowców i pomówienia
Manipulacje w żywności
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Żadnego kompromisu nie udało się osiągnąć uczestnikom pierwszego światowego kongresu poświęconego bezpieczeństwu spożycia żywności zmodyfikowanej genetycznie, który wczoraj zakończył się w Edynburgu. Naukowcy, przedstawiciele organizacji konsumenckich oraz politycy zaproponowali jedynie utworzenie pozarządowego panelu w tej sprawie - na wzór tego, który powstał przed laty dla oceny zmian klimatu na Ziemi.
Dyskusja na ten temat wzbudza wyjątkowo silne emocje. Sami specjaliści wypowiadają tak sprzeczne opinie, na dodatek nagromadziło się tyle nieporozumień i pomówień, że trudno obecnie oczekiwać jakichkolwiek "naukowych" ustaleń. Organizacje konsumenckie nie mają zaufania do koncernów przemysłowych, posądzanych o to, że bardziej dbają o własne interesy niż o zaspokojenie potrzeb...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta