Tanieją warzywa krajowe
Nadal mały eksport
Tanieją warzywa krajowe
W ostatnich dniach obniżyły się ceny hurtowe części krajowych warzyw. Mniej niż przed tygodniem kosztują m.in.: cebula, cykoria, czosnek, biała i czerwona kapusta. Obniżki te, zdaniem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, to rezultat zmniejszonego eksportu warzyw do krajów WNP. Dla odbiorców z rynków wschodnich ceny polskich warzyw są zbyt wysokie.
Obecnie Litwa sprowadza z Polski niewielkie ilości cebuli po 0,06-0,07 USD za kg, a Mołdawia trochę białej kapusty.
- Kontrahenci z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta