Na różne sposoby i bardzo powoli
Zmiany własnościowe w przemyśle owocowo-warzywnym
Na różne sposoby i bardzo powoli
Przemysł owocowo-warzywny znajduje się we wstępnej fazie prywatyzacji. Według specjalistów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej -- sprywatyzowane zostało tylko ok. 10--15 proc. potencjału przetwórczego branży. Jedną z przyczyn tego stanu jest pogłębiający się od 1991 r. kryzys finansowy tej gałęzi przemysłu, a z nim zadłużenie bankowe przedsiębiorstw, z których aż 54 proc. utraciło zdolność generowania zysku i płynność finansową.
W Ministerstwie Przekształceń Własnościowych poinformowano nas, że:
-- do Programu Powszechnej Prywatyzacji zakwalifikowano przedsiębiorstwa w Tarnowie, Miądzychodzie, Rzeszowie i Dwikozach;
-- na podstawie art. 37 ustawy o prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych sprywatyzowano -- poprzez likwidację firmy, sprzedaż jej mienia bądź wniesienie go do powstającej spółki lub leasing -- zakłady przetwórstwa owocowego w Koninie, Pińczowie, Drezdenku, Płocku i Fordonie, Przedsiębiorstwo Produkcji Las w Janowie Lubelskim, Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej w Rypinie, Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Rolno-Spożywczego Fruktopol w Osmolicach;
-- do szybkiej sprzedaży przeznaczono zakład w Dębnie Lubuskim;
-- bankowe postępowanie ugodowe rozpoczęły przedsiębiorstwa w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)