Fryderyk Krukowski
Sylwetki biznesu
Fryderyk Krukowski
Mówi, że z piwowarstwem związany jest praktycznie o d początku życia. Szkoła średnia to było technikum browarnicze, później studia na Politechnice Łódzkiej i pierwsza praca w browarze, gdzie jako praktykant rozpoczynał swoją karierę zawodową od mycia tanku, czyli zbiornika do leżakowania piwa. Później był dyrektorem technicznym zakładów piwowarskich we Wrocławiu, by w 1989 roku stanąć do konkursu o fotel dyrektora naczelnego. Wygrał. Po komercjalizacji zakładów w 1991 roku został również prezesem nowo utworzonej spóki. Obecnie nosi ona nazwę Browary Dolnośląskie Piast.
Podkreśla, że mimo iż firma, którą zarządza formalnie istnieje o d 1951 roku, szczyci się ponad 100-letnią tradycją warzenia piwa. Spółka jest przedsiębiorstwem wielozakładowym, które skupia 8 browarów spośród których największy -- Browar Piastowski obchodził w ubiegłym roku 100-lecie swego istnienia. Najstarszy jest Browar Boguszów założony w 1701 roku.
Wiele obiektów Browarów Dolnośląskich wpisanych zostało na listę zabytków, co -- jak podkreśla -- nie przeszkadza w produkcji. W starych wnętrzach pracują na wskroś nowoczesne urządzenia do produkcji kilkunastu gatunków piwa -- 10 jasnych i 3 ciemne, w arzonych według własnej, oryginalnej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)