Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Podróże kulinarne

26 października 1994 | Moje Podróże | NS

Podróże kulinarne

Kruszonka

Pani Irena była znakomitą kucharką i zaproszenie na kolację do jej domu zawsze stanowiło wyróżnienie w dobranym kółku znajomych. Nawet tak proste potrawy jak forszmak dragomirski czy kurczak z polskim nadzieniem nabierały subtelnej wytworności. Barszczyk czerwony był przygotowany oczywiście na domowym zakwasie, a nadzienie "uszek" przypominało francuskie pasztety. Podawana na Wigilię zupa grzybowa, karp w szarym sosie czy kresowa "kutia" z maku, miodu i pszenicy, wspominane były po latach. Towarzyszące zakąskom grzybki, korniszonki, borówki czy żurawiny, zawsze były domowej roboty. Obiady zawsze wieńczyły jakieś przemyślne desery i znakomite kompoty.

Mąż pani I. należał do...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 307

Spis treści
Zamów abonament