Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowa receptura

06 stycznia 2001 | Ekonomia | DW

NA MARGINESIE

Nowa receptura

Producentom win z Bordeaux zaproponowano, żeby w związku z wybuchem epidemii choroby szalonych krów nie używali do klarowania win kolagenu produkowanego ze skóry bydła ani świń, lecz ze skóry tuńczyka. Przy czym nie może to być jakikolwiek tuńczyk, ale wyłącznie taki, który wychował się w ciepłych wodach.

Teraz już wiadomo, dlaczego czerwone bordeaux było dotychczas tak doskonałe, kiedy piliśmy je do czerwonego mięsa, natomiast do ryb raczej pasowały nam gatunki produkowane w innych regionach Francji. Jeśli więc właściciele winnic dadzą się przekonać i zastąpią kolagen bydlęcy - rybnym, trzeba będzie spróbować tegorocznych gatunków czerwonego bordeaux. Może okazać się, że i do ryby są dobre. Wiadomo także, skąd się wzięło powiedzenie o rybce, która lubi pływać. Okazuje się, że również w dobrym winie. D.W.

Brak okładki

Wydanie: 2206

Spis treści
Zamów abonament