Kłopoty z żelatyną
Kłopoty z żelatyną
Od dziś obowiązuje zakaz importu żelatyny wołowej i wołowo-wieprzowej. Sprawi on wiele trudności firmom farmaceutycznym i zakładom przemysłu spożywczego, które używały jej do produkcji swoich wyrobów, zwłaszcza że w kraju jest tylko jedna fabryka wytwarzająca żelatynę.
- Zastąpienie żelatyny wołowej żelatyną rybną czy wieprzową nie jest łatwe w przemyśle farmaceutycznym. Nie są do tego przystosowane urządzenia produkujące kapsułki - powiedział Marcin Mizgalski, rzecznik prasowy Polfy Kutno. - Żelatyna wołowa ma poza tym najlepsze właściwości fizyczne. Jest łatwa w użyciu i przyjazna dla pacjenta. Kapsułki z żelatyny wieprzowej są lepkie, miękkie i są niechętnie przyjmowane przez pacjentów. Istnieje także też aspekt prawny. Zmiana rodzaju żelatyny stosowanej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta