Wylęgarnie zawałowców
Choroba nie tylko dorosłych
Wylęgarnie zawałowców
Po raz pierwszy w Centrum Z drowia Dziecka odbyła się konferencja na temat złego odżywiania dzieci, które wzmaga rozwój miażdżycy, nadciśnienia i otyłości, a w okresie dorosłości doprowadza do choroby wieńcowej i przedwczesnego zawału serca. Nadal dla wielu matek synonimem zdrowia jest dziecko otyłe i pucołowate, przekarmiane mięsem i tłuszczami zwierzęcymi oraz mało ruchliwe. A taki właśnie maluch, przekonują specjaliści, jest najlepszym kandydatem na zawałowca.
W Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej nawoływania o większą dbałość w przypadku właściwej diety dzieci dawno trafiły już do przekonania rodziców. Są już tego efekty w postaci spadku zachorowań na schorzenia układu krążenia w całej populacji. W Polsce tymczasem wciąż większość dorosłych źle się odżywia i podobne błędy popełnia w karmieniu swych pociech. Jak wykazały badania Instytutu Matki i Dziecka, sponsorowane przez Światową Organizację Zdrowia (W HO) , od 1990 r. zwiększył się odsetek uczniów w wieku 11--15 lat, którzy nie jedzą pierwszego śniadania (do 15 proc. ). Jednocześnie coraz więcej dzieci opycha się słodyczami i chipsami, a spożywane przez nie posiłki zawierają zbyt dużo soli i konserwantów. W efekcie co najmniej 15 proc. dzieci i młodzieży już jest otyłych, a ich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta