Mleko po polsku
Na początek -- od 5 krów
Mleko po polsku
Na początku sierpnia ub. roku kolegium Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zatwierdziło "Program restrukturyzacji i modernizacji mleczarstwa". Celami tego programu są: zwiększenie produkcji mleka oraz poprawa jego jakości. Cele te zamierza się osiągnąć poprzez koncentrację i unowocześnienie zarówno samej produkcji mleka, jak i przez koncentrację i modernizację zakładów mleczarskich, czyli przetwórstwa. Narzędziem finansowania programu są bardzo tanie kredyty bankowe, przy których około trzy czwarte należnego bankom oprocentowania pokrywane jest przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Dlaczego mleczarstwo?
U podstaw programu restrukturyzacji i modernizacji mleczarstwa legły następujące konstatacje:
-- mleko i produkty mleczarskie stanowią główne źródło wysokowartościowego, relatywnie taniego białka zwierzęcego i w grupach najsłabszych ekonomicznie decydują o poziomie wyżywienia,
-- mleczarstwo może stać się podstawowym kierunkiem rozwoju rolnictwa w wielu rejonach kraju,
-- rozwój mleczarstwa przyczynia się do stabilizacji dochodów gospodarstw rolnych i ograniczenia bezrobocia na obszarach wiejskich.
Za koniecznością rozwoju mleczarstwa w Polsce przemawia stosunkowo dużo łąk i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta