Bez audytu inspektora nie otworzysz firmy
Wynika to z nowych przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które weszły w życie 28 października br. Nowy obowiązek nie dotyczy tylko tych zakładów, które już dziś są w rejestrze.
Sklep i zakład w rejestrzeJuż dziś większość przedsiębiorców produkujących i wprowadzających do obrotu żywność pochodzącą nie ze zwierząt i nie od nich (czyli inną niż mięso, wędliny, nabiał) musi figurować w specjalnych rejestrach prowadzonych przez powiatowych inspektorów sanitarnych. Taki obowiązek został wprowadzony do starej ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (art. 27a) i jest utrzymany w nowej ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( DzU z 2006 r. nr 171, poz. 1225).
Co zmieni się teraz?Za pół roku przedsiębiorca, zanim rozpocznie działalność lub np. zmieni jej profil albo zmieni siedzibę zakładu, będzie musiał uzyskać zatwierdzenie od powiatowego inspektora sanitarnego. Zatwierdzenie będzie miało formę decyzji administracyjnej. Dopiero to będzie podstawą do wpisania firmy do rejestru. Bez zatwierdzenia i wpisu nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta