Nad modrym Dunajem
Podróże kulinarne
Nad modrym Dunajem
Z pierwszego pobytu w Wiedniu zapamiętałem sprzedawaną na ulicy paprykę faszerowaną kwaszoną kapustą i chyba swoiście austriacką zupę z pulpetami z wątróbek (leber knüdel suppe) . Odwiedzający Austrię smakosz winien skosztować "u źródła" sznycla (wiener schitzel) , popróbować bogactwa wędlin (parówek, szynek i kiełbas) . Na przekąskę może zamówić ser liptauer o ostrym smaku lub oryginalną cielęcinę marynowaną...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)