Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Wysoki indeks sprzyja tyciu

12 sierpnia 2011 | Na zdrowie | AU
Sushi ma indeks glikemiczny 55, więc jest dobre dla osób na diecie
autor zdjęcia: Dominik Pisarek
źródło: Fotorzepa
Sushi ma indeks glikemiczny 55, więc jest dobre dla osób na diecie

Odchudzający się i chorzy na cukrzycę muszą przestrzegać diety. W utrzymaniu wagi mogą pomóc tabele indeksu glikemicznego

Indeks glikemiczny (Ig) określa, w jaki sposób wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. – By go wyznaczyć, wybrany produkt podaje się grupie osób i przez dwie godziny co kwadrans sprawdza się im poziom cukru we krwi. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Im wyższa, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gramów danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent – mówi dr n. med. Anna Lewitt, dietetyczka, trener zdrowego żywienia, właścicielka Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki Ego.

Tajemnica...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 9003

Spis treści
Zamów abonament