Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tłuszcze długowieczności

06 listopada 1996 | Nauka i Technika | ZW

Tłuszcze długowieczności

Częste jedzenie ryb lub tłuszczu rybnego (np. w kapsułkach) zmniejsza ryzyko tak groźnych chorób, jak miażdżyca serca, udar mózgu, reumatoidalne zapalenie stawów czy astma. Tego rodzaju dieta daje nawet lepsze efekty niż ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Takie są pierwsze wnioski z obrad międzynarodowej konferencji poświęconej roli tłuszczów w zapobieganiu i leczeniu chorób, jaka rozpoczęła się w Barcelonie.

Kongres odbywa się pod hasłem "Tłuszcze życia". Chodzi o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których głównym źródłem są właśnie ryby i tłuszcze ryb. Według prof. Williama E. Connora, diabetologa Uniwersytetu Portland, najlepszym tego przykładem są Eskimosi: ich dieta jest wyjątkowo bogata w tłuszcze, ale są to głównie tłuszcze rybne.

Diabetolodzy od lat zalecają, by ludzie, którym zależy na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 905

Spis treści
Zamów abonament