Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie bójmy się jeść wołowiny

07 września 2012 | Odkryj dobre polskie mięso
prof. dr hab. Andrzej Pisula
źródło: materiały prasowe
prof. dr hab. Andrzej Pisula
Rozbiór tuszy wołowej
źródło: Rzeczpospolita
Rozbiór tuszy wołowej

Rozmowa | prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że Polacy jedzą najmniej wołowiny w Europie, zaledwie 2,5 kg na osobę rocznie. Czy uda się poprawić te statystyki?

To bardzo mało. Wynika to głównie ze złej jakości mięsa, jego wysokiej ceny i braku wiedzy o wołowinie, jej wartości żywieniowej oraz sposobach przyrządzania. A jakość związana jest z tym, że na rynku mamy głównie wołowinę ze starych krów mlecznych, które poddaje się ubojowi, gdy mają pięć–sześć lat. Wołowina od takich krów jest najczęściej twarda, sucha, bez smaku i zapachu. Mięso z młodych zwierząt jest wysyłane na sprzedaż m.in. do Francji, Włoch, Holandii. Tymczasem mianem wołowiny kulinarnej, cieszącej się uznaniem wśród smakoszy, jest określane mięso z młodego bydła ras mięsnych lub krzyżówek z bydłem mięsnym w wieku 7–10 tygodni (cielęcina), 10–12 miesięcy (młoda wołowina) i z bydła nie starszego niż 30 miesięcy (wołowina)....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9329

Wydanie: 9329

Spis treści

Moje podróże

Ekonomia

Rząd tnie prognozy, ożywienie nie nadejdzie szybko
Albo dopłaty, albo podatki
Biznes z Chińczykami trzeba prowadzić cierpliwie
Ceny wieprzowiny poszybują w górę
Cytat dnia: Jacek Rostowski, minister finansów (pap)
EBC kupi obligacje bankrutów
EBC wsparł złotego
Fantazje Europy o nowym gazie
KGHM prowadzi audyt grupy kapitałowej
Kalendarium gospodarcze
Liczba dnia: 10,2 proc. bezrobocie we Francji
Lokalni przywódcy rozumnego dialogu
Maleje sprzedaż soków, zyskuje woda
Młodzi też dyskutowali o kryzysie gospodarczym
Na mieszkanie wydajemy nawet 100 tys. zł mniej
Nie wiemy, że oszczędności w OFE można dziedziczyć
O nich będzie głośno w przyszłym tygodniu
OFE: rekordowy poziom depozytów
Optymizm powrócił
PZU, PKO BP i GPW – na sprzedaż w przyszłym roku
Państwo wyciąga pomocną dłoń do Polimeksu-Mostostalu
Polacy wolą bezpiecznie oszczędzać
Popyt na informacje nie spada
Powiedzieli
Pracodawcy nie zamierzają szarżować ze zwolnieniami
Profesjonalne do­radz­two dla firm
Przeregulowanie rynku może być drogą donikąd
Rośnie popyt na telewizory z dostępem do Internetu
Rynek boi się o płynność dewelopera
Rynkowy przewrót Amazonu
Sezon na gotówkę
Skąd się bierze 120 proc. zysku w dwa lata bez hossy
Trzeba więcej miliardów euro
Trzeba rozmawiać o pracy
W skrócie
Wpływy z abonamentu przekroczą 0,5 mld zł
Wymuszony sojusz z Emirates
Zbawienny wpływ wód
Zbrojeniowe manewry w Kielcach
Zmiany w mediach
Złe długi wciąż dają zarobić
Zamów abonament