Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Producenci żywności w tarapatach

09 kwietnia 2013 | Ekonomia | null
źródło: Rzeczpospolita

Teoretycznie branża spożywcza jest odporna na kryzys. To znaczy, że akcje takich firm powinny być dobrą inwestycją w trudnych czasach. Dlaczego nie są?

Spadająca siła nabywcza sprawia, że Polacy tną wydatki i szukają coraz tańszych produktów. Tymczasem spółkom spożywczym rosną koszty z powodu drogich surowców. Ograniczona możliwość przerzucenia tych kosztów na odbiorców skutkuje pogorszeniem wyników spółek. W ślad za tym spadają ceny ich akcji.

Szczególnie trudny był dla branży ubiegły rok....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9507

Wydanie: 9507

Spis treści
Zamów abonament