Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jeśli talon, to tylko na gotowy posiłek

06 maja 2014 | Prawo i praktyka | Renata Majewska

Pracodawca, który chce skorzystać z ulgi składkowej, gdyż zapewnia załodze bony żywieniowe o wartości do 190 zł miesięcznie na pracownika, musi zadbać o to, aby kupon nie uprawniał do wymiany go na produkty spożywcze lub inne.

Aby uniknąć obciążenia, wystarczy, że bon opiewa wyłącznie na przetworzone posiłki do odbioru w punktach gastronomicznych wewnątrz zakładu pracy lub na zewnątrz (w barze, stołówce, bufecie, restauracji, kawiarni) czy nawet w sklepie. Tak wynika m.in. z decyzji nr 127 gdańskiego oddziału ZUS z 27 marca 2014 r. (DI/100000/43/260/2014).

Kontrowersyjne zwolnienie

Z podstawy wymiaru składek emerytalnej i rentowych wyłączeniu podlega m.in. wartość finansowanych przez zakład posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tej racji – do kwoty nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł na jednego uprawnionego (§ 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia MPiPS z 18 grudnia 1998 r. w sprawie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9830

Wydanie: 9830

Spis treści
Zamów abonament