Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rzeźnik odchodzi do historii

31 maja 2014 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Kilkaset gatunków owadów uważa się na świecie za jadalne. Niektóre traktowane są jak przysmak
źródło: 123RF
Kilkaset gatunków owadów uważa się na świecie za jadalne. Niektóre traktowane są jak przysmak
Niepozorny burger z laboratorium. Wyhodowanie go z komórek kosztowało ponad milion złotych.  W smaku był podobno nieciekawy  i suchy
źródło: The Cultured Beef Project
Niepozorny burger z laboratorium. Wyhodowanie go z komórek kosztowało ponad milion złotych. W smaku był podobno nieciekawy i suchy

Żywność | Steki ze sztucznego mięsa, 
a na deser przysmak z owadów. 
Ta chwila zbliża się wielkimi krokami.

Mięso – wołowina, drób, wieprzowina, baranina – nie będzie pochodziło z rzeźni, tylko z bioreaktorów. Gdy taką przepowiednię wygłosił dwa lata temu prof. Mark Post, biolog z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht, wydawało się, że odnosi się ona do nieokreślonej przyszłości.

Tym bardziej że badania w tej dziedzinie prowadzone są od lat, ale nie przynoszą efektów. Na przykład naukowcy z Touro College w Nowym Jorku ogłosili już w 2000 roku, że uzyskali mięso karpia z komórek pobranych od ryby. Od tamtej pory zgłoszono jeszcze wiele innych patentów z tej dziedziny, ale żaden nie znalazł praktycznego zastosowania.

Kotlet za milion

Prace zmierzające do uzyskania sztucznego kotleta (mięso rosnące w bioreaktorach uzyskiwane z komórek macierzystych) prowadzone na holenderskich uniwersytetach w Eindhoven, Wageningen i Maastricht, także nie zapowiadały sensacji. Uczeni informowali, że komórki będą namnażane, a potem stymulowane elektrycznie, aby powstawały z nich różne rodzaje mięśni, a więc rostbefy, udźce, polędwice, schaby, a w dalszej perspektywie podroby – ale nie niepokoiło to rzeźników ani nie przyprawiało konsumentów o dreszcz emocji.

Tymczasem w sierpniu ubiegłego roku w londyńskiej restauracji podano pierwszego na świecie burgera z wołowiny in vitro. Kosztował 250 tys. euro, czyli... ponad milion złotych....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9852

Wydanie: 9852

Zamów abonament