Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Buraki na salony

30 października 2015 | Styl życia | Justyna Adamczyk
źródło: Rzeczpospolita

Czego się spodziewać, odwiedzając najbardziej luksusowe restauracje Francji? Opasłych kart przepełnionych znakomitymi winami – oczywiście! Wózków uginających się od butelek szampana – naturalnie! Dorodnych homarów i kilogramów przedniego kawioru, trufli i foie gras – zazwyczaj także.

Ale buraka? Takiego zwyczajnego, pospolitego buraka?

Tymczasem on, niezrażony, dumnie pręży swoje jędrne słodkości pośród produktowej arystokracji. Jest warzywem występującym w menu niemal każdej pięcioczapkowej restauracji w tym kraju, ulubieńcem wybitnych kucharzy oraz ozdobą wielu talerzy i gwiazdą licznych dań. Nie trzeba wydawać fortuny na ekskluzywne produkty, żeby olśnić gości. To w prostocie siła!

Legendarni szefowie zaskakują jednomyślną słabością do tej popularnej bulwy. Prym wiedzie Alain Passard, jeden z prekursorów trendu warzywnego w kuchni francuskiej, od lat...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Wykup dostęp do pełnego Archiwum na 120 minut.

wyślij SMS o treści RP.ARCHIWUM na 7936
(koszt: 9 zł + VAT)

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum
Wydanie: 10283

Wydanie: 10283

Spis treści

Wyślij SMS o treści

RP.ARCHIWUM na 7936

i wykup dostęp do pełnego Archiwum
na 120 minut (koszt: 9zł + VAT)

lub

Zamów abonament