Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polaków jest już stać, by nie gotować w domach

18 kwietnia 2016 | Ekonomia
Rynek rośnie i wciąż ma duży potencjał
źródło: Rzeczpospolita
Rynek rośnie i wciąż ma duży potencjał

Niemal co piąta złotówka wydawana nad Wisłą na usługi gastronomiczne i hotelarskie przypada na katering. Korzystają z niego chętnie nie tylko firmy, ale także klienci indywidualni.

Beata Drewnowska

5,2 mld zł sięgnie w tym roku wartość rynku kateringu w Polsce – prognozuje firma badawcza PMR. Będzie o ponad 6 proc. wyższa niż w 2015 roku.

Już niemal co piąta złotówka wydawana przez nas na usługi HoReCa – hotele, restauracje, katering – przypada na posiłki dostarczane pod wskazany adres.

Wygodnie i zdrowo

– Rynek kateringowy w Polsce rośnie zarówno za sprawą usług dla klientów biznesowych, jak i indywidualnych – mówi „Rzeczpospolitej" Jarosław Frontczak, główny analityk handlu detalicznego w PMR. – Po stronie klientów instytucjonalnych słabnie wprawdzie popyt ze strony szkół czy szpitali, które w większości korzystają już z zewnętrznych dostaw posiłków, ale drugi oddech po kryzysie z 2008 r. złapały firmy. Ponownie rośnie liczba organizowanych przez nie imprez dla klientów i pracowników....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10423

Wydanie: 10423

Spis treści
Zamów abonament