Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Geny dobrego espresso

17 stycznia 2017 | Nauka | Piotr Kościelniak

Naukowcy rozszyfrowali genom arabiki, najchętniej pitej kawy na świecie.

– Mamy nadzieję, że poznanie genetycznego garnituru Coffea arabica przysłuży się wszystkim – od rolników, którzy ją uprawiają, i których dobrobytowi zagrażają pasożyty i choroby krzewów, przez firmy przetwarzające ziarna, po konsumentów na całym świecie – mówi Juan Medrano z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. To właśnie badacze z tej placówki podjęli się zadania sekwencjonowania genomu kawy.

Informacje o tym przedstawiono w niedzielę podczas Animal Genome Conference w San Diego. Wyniki analiz są już dostępne bezpłatnie dla wszystkich zainteresowanych. Badania finansowała firma Suntory.

Genetycy uważają, że nowe informacje pozwolą na stworzenie odmian bardziej odpornych na wyższe temperatury i dających wyższe plony.

W 2014 roku przedstawiono genom innego gatunku kawowca – Coffea canephora, czyli robusty. Arabica jest jednak uważana za odmianę szlachetniejszą, jest też częściej uprawiana. Ok. 80 proc. światowej produkcji kawy to właśnie Coffea arabica.

Wydanie: 10651

Wydanie: 10651

Spis treści
Zamów abonament