Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Potrawy z orkiszu, kasztanów i kopru

29 września 2017 | Konferencje i Kongresy
Orkisz zawiera 56 proc. skrobi, aż 11,6 proc. białka i tylko 2,7 proc. tłuszczu.   To jedyne ziarno, w którym występują mukopolisacharydy – związki zwiększające odporność
źródło: Shutterstock
Orkisz zawiera 56 proc. skrobi, aż 11,6 proc. białka i tylko 2,7 proc. tłuszczu. To jedyne ziarno, w którym występują mukopolisacharydy – związki zwiększające odporność

Dieta | Reguły żywieniowe wymyślone przez św. Hildegardę chętnie wykorzystują współcześni dietetycy. Joanna Ćwiek

Żyjąca w XI w. uzdrowicielka, reformatorka religijna i benedyktynka Hildegarda z Bingen opracowała katalog reguł dietetycznych. Życie według nich miało gwarantować zdrowie i witalność.

Okazuje się, że te zalecenia są aktualne do dziś. A dieta według św. Hildegardy wciąż dla wielu osób jest sposobem odżywiania, który pozwala im cieszyć się życiem, zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Na czym polega ta dieta? Św. Hildegarda radziła, by oprzeć swoje menu na orkiszu, jadalnych kasztanach i koprze włoskim.

Z każdym posiłkiem

Orkisz powinien być podstawą śniadania, obiadu i kolacji. „Orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszym od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10865

Wydanie: 10865

Spis treści
Zamów abonament