Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Łasuchy nad Sekwaną

26 lipca 1995 | Moje Podróże | NS

Wakacyjne podróże kulinarne

Łasuchy nad Sekwaną

Wiadomo, że kto ceni rozkosze stołu, nigdzie nie znajdzie godniejszej podziwu strawy niż we Francji. No i koniecznie zaczynać winien od małż, muszli czy ostryg. Przyznam jednak ze skruchą, iż nigdy ostryg nie lubiłem, chyba jedynie zapiekane (au'gratin) , od pierwszej chwili natomiast pokochałem nasze poczciwe winniczki, zwane dźwięcznie escargot. Ale również gustuję w pachnących jodem jeżykach morskich (oursin) , przez rodaków odrzucanych ze wstrętem. Żeby kolację zacząć z fasonem, zalecam wypicie kieliszka kiru (szampana lub białego wina z syropem z czarnej porzeczki) . Kto jednak na żadne ślimaki namówić się nie da, z całego serca radzę zamawianie pasztetów (pate) lub ich odmianę "terine",...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 540

Spis treści
Zamów abonament