Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pikantny smak oliwek z samego wierzchołka drzewa

09 grudnia 2006 | Styl życia | MK
źródło: Nieznane

KUCHNIA Najwartościowsza oliwa jest wytłaczana z nie do końca dojrzałych owoców Pikantny smak oliwek z samego wierzchołka drzewa Dobra oliwa jest jak dobre wino. Można ją jeść z białym chlebem i solą

Degustacja oliwy wygląda tak: nalewa się ją do pękatych niebieskich szklaneczek. Kolor szkła ma odwrócić uwagę od koloru oliwy‚ gdyż ten nie ma wpływu na walory smakowe - może być słomkowy‚ szmaragdowy‚ złoty lub bursztynowy. Szklaneczki należy ogrzać w dłoniach‚ następnie powąchać aromat. Potem‚ głośno siorbiąc‚ pociągnąć łyk.

Zapach skoszonej trawy

To nie żarty. Są ludzie‚ którzy degustacją oliwy zajmują się zawodowo, i to...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4013

Spis treści
Zamów abonament