Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cuda z paschalnego chleba

29 lipca 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
autor zdjęcia: Piotr Guzik
źródło: stockfood

Maca to najprostszy gatunek pieczywa na świecie. Tylko mąka i woda. Twarde, płaskie i kruche przaśniki, zwykle kwadratowe, zawsze podziurkowane, żeby ciasto nic a nic nie urosło.

Według biblijnej Księgi Wyjścia Izraelici uciekali z Egiptu tak nagle i w takim pośpiechu, że nie mogli czekać, aż ciasto na chleb wyrośnie, i tak powstała pierwsza maca. Ponieważ świętowanie Paschy ma przede wszystkim na celu upamiętnienie owych wydarzeń sprzed trzech tysięcy lat, jedzenie macy jest obowiązkiem, ale i błogosławieństwem każdego religijnego Żyda. Co więcej, podczas paschalnego tygodnia maca jest jedynym dozwolonym pieczywem i w ogóle jedyną dozwoloną formą spożywania jakiegokolwiek ziarna.

Z tego też...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8077

Spis treści
Zamów abonament