Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Organiczna żywność jak tradycyjna

30 lipca 2009 | Nauka | Krzysztof R. Urbański reuters

Żywność organiczna wcale nie jest zdrowsza niż zwykła – przekonuje raport opublikowany na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.

Zwolennicy „zdrowego” odżywiania się wywindowali popyt na organiczną żywność. W roku 2007 w skali świata obroty tego rynku osiągnęły 48 miliardów dolarów. Badacze z London School of Hygiene & Tropical Medicine twierdzą, że konsumenci chętnie płacą więcej za organiczną żywność, spodziewając się znacznie lepszej jakości.

– Pomiędzy produktami organicznymi a tradycyjnymi odnotowujemy niewielkie różnice wartości. Nie mają one żadnego przełożenia na stan zdrowia społeczeństwa – powiedział Alan Dangour, jeden z autorów raportu. – Nasze opracowanie wskazuje, że nie ma żadnych dowodów wyższości produktów organicznych nad zwykłą żywnością.

Brak okładki

Wydanie: 8383

Spis treści
Zamów abonament