Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Historia picia mleka

16 września 2009 | Nauka | Krzysztof Kowalski afp

Większa część dorosłych ludzi na świecie nie trawi mleka. Jedynie Europejczycy i ludzie o europejskich korzeniach zazwyczaj odznaczają się taką zdolnością.

Cecha ta pojawiła się późno, około 7 tys. lat temu, pod koniec epoki kamienia, wśród społeczeństw, które zaczęły się parać pasterstwem. Cecha ta występuje u osób wytwarzających enzym umożliwiający trawienie laktozy (galaktozydaza). Naukowcy sądzili dotychczas, że cecha ta najpierw pojawiła się w Europie Północnej, najprawdopodobniej w Skandynawii, ponieważ występuje u 85 proc. dorosłej populacji w tym regionie. Jednak najnowsze badania zespołu prof. Marka Thomasa z Uniwersytetu Londyńskiego wykazały, że najwcześniej zdolność dorosłych do trawienia laktozy wystąpiła w Europie Środkowej, na obszarze od Bałkanów po Niemcy i Polskę. Symulacje komputerowe wykazały, że na tym obszarze zaszły mutacje odpowiedzialne za tę zdolność.

Brak okładki

Wydanie: 8423

Spis treści
Zamów abonament