Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zygmuntówka, czyli nieudana detronizacja

03 sierpnia 2010 | Życie Warszawy | Agnieszka Grotek
Fikuśna migdałowa babeczka wypełniona czekoladowym musem, żurawinową konfiturą, bitą śmietaną i przykryta bezą przypominającą królewską koronę – to miał być słodki przebój
autor zdjęcia: Magda Starowieyska
źródło: Fotorzepa
Fikuśna migdałowa babeczka wypełniona czekoladowym musem, żurawinową konfiturą, bitą śmietaną i przykryta bezą przypominającą królewską koronę – to miał być słodki przebój

Miała narodzić się nowa słodka ikona stolicy – zygmuntówka. Jednak szybko o tym stołecznym ciastku zapomniano. Urzędnicy i cukiernicy nie obchodzili nawet jego pierwszych urodzin

Pomysłodawcą nowego słodkiego symbolu stolicy był ratusz. W ubiegłym roku ogłosił specjalny konkurs na warszawski wypiek, który miał zastąpić wuzetkę. Powołano też specjalne jury, które w kwietniu oceniało smak, wygląd i innowacyjność smakołyków. Spośród kilkunastu propozycji wybrano fikuśną, migdałową babeczkę wypełnioną czekoladowym musem, żurawinową konfiturą i bitą śmietaną, przykrytą bezą przypominającą królewską koronę. Nazwę ciacha

– zygmuntówka – wybrali sami...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8690

Spis treści
Zamów abonament