Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W wileńskim kredensie

02 września 2010 | Księga Kresów Wschodnich | Krzysztof Masłoń

Czesław Miłosz wielokrotnie dziwił się, że w centralnej Polsce nieznane są kresowe obyczaje i potrawy, na skutek czego inaczej tam i tu wyglądają święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

W te pierwsze święta na stół podawano m.in. sliżyki z sytą. „Śliżyki – wspominał noblista – to są małe kawałki ciasta, twarde, zapiekane, które się podaje i polewa sytą. A syta to jest po prostu miód z roztartym makiem i z wodą”.

Co tu dużo mówić; to, co najlepsze w naszej literaturze, narodziło się na utraconych ziemiach polskich, wzięło się stamtąd – jak „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza. Gdzie, przypomnijmy sobie, stół i to, co na stole, pełni też niebagatelną rolę. Mamy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8716

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament