Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zatwierdzą obiekt i dodadzą do rejestru

08 listopada 2010 | Prawo i praktyka | Zofia Jóźwiak

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakłada na firmy rozpoczynające produkcję lub sprzedaż żywności obowiązek uzyskania wpisu

Przedsiębiorca na co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności składa do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (zgodnie z miejscem, w którym znajduje się zakład, choć są wyjątki) wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów lub tylko wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez PIS.

Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.

Każdy przedsiębiorca, który chce produkować lub sprzedawać żywność pochodzenia niezwierzęcego czy wprowadzać do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego nieobjęte urzędową kontrolą Inspekcji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8772

Spis treści
Zamów abonament