Informacje
Informacje
Kolejny triumf świni
Dlaczego drożeje mięso
Dokończenie 1
Pogłowie trzody chlewnej zmniejszyło się dlatego, że w poprzednim okresie jej chów stawał się coraz mniej opłacalny. Spowodowany m. in. skutkiem suszy, wysokim wzrostem cen zbóż oraz przegrzaniem świńskiej koniunktury w okresie, kiedy ceny zbóż były nienaturalnie niskie, spowodowały nadpodaż mięsa wieprzowego, a zatem i spadek jego cen. Jednak drogie pasze i tani żywiec przetrzebiły polskie chlewnie w stopniu trochę za wysokim. Produkcja żywca wieprzowego zmniejszy się z około 2700 tys. ton w roku ubiegłym do 2500 tys. ton w roku bieżącym oraz do 2200-2300 tys. ton w roku przyszłym.
Rację więc mają ci eksperci, którzy przewidują, że ceny mięsa będą wzrastały przez cały rok...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta