Informacje
Informacje
Perspektywa spadku cen cukru
Znaczna nadwyżka cukru w obecnej kampanii, powstała na skutek większych zbiorów oraz mniejszego od spodziewanego wzrostu popytu, spowoduje spadek światowych cen tego surowca -- twierdzą specjaliści w Londynie. Dane szacunkowe różnią się, jednak większość fachowców spodziewa się spadku cen. Niedawno dom maklerski E. D. & F. Man przewidywał produkcję surowego cukru na 123, 54 mln ton, a spożycie na 119, 91 mln ton (nadwyżka 3, 62 mln) . Teraz Światowa Organizacja Cukru ISO zapowiada spadek cen do 10 centów za funt z obecnego poziomu 10, 8 centa. Zdaniem firmy Man, ceny spadną, bo rynek spodziewa się eksportu surowego cukru z Indii (głównego producenta na świecie: indyjskie zasoby 15 mln ton stanowią 60 proc. światowego spożycia) oraz rafinowanego z Polski, Węgier i Czech.
Handel techniką informacji: APEC popiera USA
Stany Zjednoczone uzyskały zdecydowane poparcie krajów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta