Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

21 października 1996 | Ekonomia | PR

Informacje

Perspektywa spadku cen cukru

Znaczna nadwyżka cukru w obecnej kampanii, powstała na skutek większych zbiorów oraz mniejszego od spodziewanego wzrostu popytu, spowoduje spadek światowych cen tego surowca -- twierdzą specjaliści w Londynie. Dane szacunkowe różnią się, jednak większość fachowców spodziewa się spadku cen. Niedawno dom maklerski E. D. & F. Man przewidywał produkcję surowego cukru na 123, 54 mln ton, a spożycie na 119, 91 mln ton (nadwyżka 3, 62 mln) . Teraz Światowa Organizacja Cukru ISO zapowiada spadek cen do 10 centów za funt z obecnego poziomu 10, 8 centa. Zdaniem firmy Man, ceny spadną, bo rynek spodziewa się eksportu surowego cukru z Indii (głównego producenta na świecie: indyjskie zasoby 15 mln ton stanowią 60 proc. światowego spożycia) oraz rafinowanego z Polski, Węgier i Czech.

Handel techniką informacji: APEC popiera USA

Stany Zjednoczone uzyskały zdecydowane poparcie krajów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 891

Spis treści
Zamów abonament