Margines z przyszłością
Rolnictwo ekologiczne w Polsce
Margines z przyszłością
W Polsce ponad 300 gospodarstw o powierzchni łącznej ok. 4500 ha posiada atesty gospodarstw ekologicznych. Dla 77 proc. ich właścicieli rolnictwo ekologiczne stanowi jedyne źródło utrzymania. Dalszych ponad 200 rolników jest w fazie przestawiania produkcji na ekologiczną (trwa to zwykle 2-3 lata) . Jak ocenia ministerstwo rolnictwa, w 1996 r. "udział gospodarstw ekologicznych w Polsce zarówno pod względem liczbowym, jak i zajmowanej powierzchni użytków rolnych jest znikomy i wynosi 0, 03 proc. "
Sami rolnicy uważają jednak, że produkcja żywności bez stosowania chemii w postaci nawozów sztucznych i środków ochrony roślin jest perspektywiczna także w skali makro. Ekologiczne gospodarstwa zdolne są osiągać plony porównywalne z wynikami rolnictwa tradycyjnego. Pomimo że wyprodukowane w nich zboża, warzywa i owoce są droższe (średnio o 30 proc. ) od chemicznie nawożonych, popyt na nie rośnie z roku na rok.
Ekoboom
Aby działać, polskie gospodarstwa ekologiczne muszą mieć atesty przyznawane przez Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi Ekoland w Przysieku pod Toruniem lub Polskie Towarzystwo Rolnictwa Ekologicznego z Lublina. Obie te organizacje współpracują z Międzynarodową Federacją Rolnictwa Ekologicznego IFOAM,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta