Rewolucja mniejsza od spodziewanej
Polskie rolnictwo po przyjęciu do UE
Rewolucja mniejsza od spodziewanej
Od początku nawiązania kontaktów z Polską, Unia Europejska unika otwarcia swojego rynku na polskie produkty żywnościowe obawiając się, że dzięki niższym cenom "zaleją" one kraje "15". To właśnie dlatego Układ Europejski przewidywał liberalizację handlu wyrobami przemysłowymi, gdzie Bruksela ma istotne przewagi komparatywne, praktycznie nie naruszał natomiast protekcjonizmu obowiązującego w handlu żywnością. Teraz unijni specjaliści prezentują bardzo wysokie koszty (dochodzące do 40 mld ECU rocznie) włączenia sektorów rolnych krajów stowarzyszonych do UE. Tymczasem, jak dowodzą specjaliści Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, już dziś wiadomo, że przystąpienie Polski do UE nie będzie tak wielką rewolucją, jak się tego spodziewano, a unijni...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta