Cukier już nie będzie drożał
Kampania minęła półmetek
Cukier już nie będzie drożał
-- Cukier już nie będzie drożał -- zapewnił wiceminister rolnictwa i gospodarki żywnościowej, Jerzy Pilarczyk, podczas konferencji prasowej 20 bm. Aktualnie ceny jego zbytu wahają się od 1, 70 zł do 1, 90 zł za kilogram, a na giełdzie w Londynie cena cukru wynosi 312-313 dolarów za tonę. Gdy doliczyć do tego cło w wysokości 200 dolarów do tony, podatek VAT, podatek graniczny i koszt frachtu, wychodzi, że za granicą można kupić tonę cukru za 1, 75-1, 80 tys. zł.
Zatem cukier nie będzie drożał nie tyle dzięki sprawności polskich cukrowników, ile dzięki niskiej światowej cenie cukru. Oczywiście, w miarę jak będzie wzrastał kurs dolara, cena cukru też nie pozostanie na te ruchy obojętna.
-- Temat cukru jest w tym roku bardzo trudny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta