Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

25 listopada 1993 | Ekonomia | DE

Informacje

Na podstawie notowań przeprowadzonych przez ankieterów wojewódz -kich urzędów statystycznych w 70 rejonach kraju szacuje się, że w drugiej dekadzie listopada ceny żywności wzrosły o 2, 3 proc. Najbardziej, bo o 6, 4 proc. podrożały jajka, o 5 proc. tłuszcze, o 4, 5 proc. mięso i jego przetwory. Nie uległy zmianie ceny mąki, serów twardych i topionych, cukru i wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych.

W porównaniu z drugą dekadą października, w drugiej dekadzie listopada, ceny żywności w zrosły się o 6, 6 proc. Największy wzrost dotyczył cen ziemniaków, warzyw i owoców (24, 7 proc. ), tłuszczów (12, 7 proc. ), jaj

(o 9, 8 proc. ), mięsa i jego przetworów (7 proc. ), kawy (3, 1 proc. ), herbaty (2, 5 proc. ). Najmniej, bo tylko o 0, 5 proc. wzrosły w tym czasie ceny serów twardych i topionych (o 0, 3 proc. ), napojów bezalkoholowych oraz cukru i wyrobów cukierniczych (o 0, 5 proc. ).

D. E.

Gwałtowny wzrost cen żywności

Brak okładki

Wydanie: 124

Spis treści
Zamów abonament