Informacje
Informacje
Spadek cen wieprzowiny
W ostatnim tygodniu sytuacja na rynku mięsnym uległa gwałtownej zmianie. Maklerzy przepowiadali w ubiegłym tygodniu, że ceny wieprzowiny nie będą rosły, tymczasem nastąpił bardzo znaczny ich spadek. W przypadku żywca -- w granicach 20-25 proc. Przed 7-9 dniami na giełdach dochodziło do transakcji, w przypadku żywca po cenach 29-30 tys. zł kg, obecnie sprzedaje się tuczniki po 20-22 tys. zł kg. Za półtusze wieprzowe nikt nie chce płacić więcej niż 34-35 tys. zł kg, podczas gdy przed paroma dniami cena sięgała 40 tys. zł za kg.
Takie zawirowanie cen spowodował znaczny wzrost...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta