Lepsze wyroby i przepisy
ROZMOWA
Zbigniew Wróbel, prezes Federacji Polskich Producentów Żywności
Lepsze wyroby i przepisy
Od prawie roku działa Federacja Polskich Producentów Żywności. Tworzy ją ponad 30 największych w kraju firm, które dostarczają na rynek około połowy sprzedawanej tam żywności. Po co założona została Federacja? Jaki jest cel jej istnienia, funkcjonowania? Czy nie jest to -- czego mogliby obawiać się konsumenci -- rodzaj zmowy producentów, zakamuflowany powrót do praktyk monopolistycznych?
ZBIGNIEW WROBELS_ m_ a_ l_ l_ C_ a_ p_ s
: Wszędzie na świecie działają podobne organizacje branżowe. Producenci tworzą je z chęci łączenia sił przeciwko czemuś lub dla osiągnięcia jakiegoś celu. W przypadku Federacji Polskich Producentów Żywności postanowiliśmy wspólnie podjąć działania przeciwko niedobrym przepisom oraz dla tworzenia nowych, a także przeciw tej części średniego aparatu administracji, która jeszcze nie do końca rozumie sens rynkowych przemian zachodzących w polskiej gospodarce. Drugi podstawowy cel naszego działania to doprowadzenie do poprawy jakości żywności dostarczanej na rynek, m. in. przez ujednolicenie zasad obowiązujących w tej dziedzinie. Z tym wiążą się nasze prace nad harmonizacją przepisów z prawem żywnościowym istniejącym w Europie, co ma szczególne znaczenie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)