Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Lepsze wyroby i przepisy

04 marca 1997 | Ekonomia | AS

ROZMOWA

Zbigniew Wróbel, prezes Federacji Polskich Producentów Żywności

Lepsze wyroby i przepisy

Od prawie roku działa Federacja Polskich Producentów Żywności. Tworzy ją ponad 30 największych w kraju firm, które dostarczają na rynek około połowy sprzedawanej tam żywności. Po co założona została Federacja? Jaki jest cel jej istnienia, funkcjonowania? Czy nie jest to -- czego mogliby obawiać się konsumenci -- rodzaj zmowy producentów, zakamuflowany powrót do praktyk monopolistycznych?

ZBIGNIEW WROBELS_ m_ a_ l_ l_ C_ a_ p_ s

: Wszędzie na świecie działają podobne organizacje branżowe. Producenci tworzą je z chęci łączenia sił przeciwko czemuś lub dla osiągnięcia jakiegoś celu. W przypadku Federacji Polskich Producentów Żywności postanowiliśmy wspólnie podjąć działania przeciwko niedobrym przepisom oraz dla tworzenia nowych, a także przeciw tej części średniego aparatu administracji, która jeszcze nie do końca rozumie sens rynkowych przemian zachodzących w polskiej gospodarce. Drugi podstawowy cel naszego działania to doprowadzenie do poprawy jakości żywności dostarczanej na rynek, m. in. przez ujednolicenie zasad obowiązujących w tej dziedzinie. Z tym wiążą się nasze prace nad harmonizacją przepisów z prawem żywnościowym istniejącym w Europie, co ma szczególne znaczenie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1011

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament