Dieta lekiem na nadciśnienie
MEDYCYNA
Korzystne są potrawy ubogie wtłuszcze isól, aobfitujące wpotas, wapń imagnez
Dieta lekiem na nadciśnienie
ZBIGNIEW WOJTASIń SKI
Najnowsze badania potwierdzają, że dla zdrowia najbardziej korzystna jest dieta zbliżona do wegetariańskiej. Opowiada się za nią Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) , rekomendujące większe spożycie warzyw, owoców i odtłuszczonych produktów mlecznych. Powód: takie odżywianie zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi, będącego jedną z głównych przyczyn zawału serca, udaru mózgu oraz niewydolności nerek.
AHA zwraca przede wszystkim uwagę na możliwość uniknięcia groźnych chorób układu krążenia dzięki zmianie diety. Wiadomo jednak, że ma ona także wiele innych zalet: większe spożycie warzyw, owoców iprzetworów mlecznych (omniejszej zawartości tłuszczu) zmniejsza też ryzyko raka iosteoporozy. Ustalenia te zmuszają też do przemyślenia, jak dużą rolę w profilaktyce nadciśnienia spełnia sól kuchenna. Obecnie przeważa pogląd, że zbyt duże jej spożycie sprzyja wzrostowi ciśnienia tętniczego. A le nie wszyscy specjaliści się ztym zgadzają. Niektórzy twierdzą wręcz, że szkodliwość nadmiernego spożycia soli jest mitem.
Jak najwięcej warzyw i owoców
Według wydanego w 1995 r. "Przewodnika...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta